پیرامون طلاق

طلاق از مرد شکاک چگونه است؟

بدبینی و وجود شک در زندگی زناشویی از سوی هر یک از زوجین به یکدیگر، از جمله مشکلاتی است که امروزه خیلی از خانواده ها  را گرفتار خود نموده است.

بی تردید اگر گفتن دروغ و ایجاد بی اعتمادی به زندگی زوجین آسیب وارد خواهد کرد، شک و بدبینی می تواند کاملا آن را نابود نماید.

هرچند می توان شک و تردید را یک نوع بیماری به حساب آورد و در یک کلام آن را مختص افراد ضعیف النفس و بد اندیش دانست، باید گفت این بیماری همیشه و در همه حال دو عنصر اصلی شامل حسادت و خودکم بینی را با خود به همراه دارد.

لازم به ذکر است که در بیشتر اوقات شرایط و عواملی باعث ایجاد شک و تردید در فرد شده و به دنبال آن با افراط در این شک و تردید، احساسات دیگری نظیر ضعف اخلاقی و حسادت در فرد بدبین بوجود می آید.

یکی از نگرانی ها و دغدغه هایی که در این موارد باعث مراجعه روزافزون افراد به موسسات مشاوره حقوقی یا دفاتر وکلای دادگستری می گردد این است که ادامه زندگی با شوهر شکاک و نحوه طلاق برای زن چگونه است؟

در واقع زندگی با همسر شکاک چه مرد باشد چه زن، به اندازه توانایی که در اداره زندگی مشترک دارد، قادر خواهد بود همسر خود را از هر آزادی در زندگی محروم و یا محدود سازد. این بدبینی می تواند تا جایی پیش برود که جهنمی را برای روجین به وجود آورد.

آیا شک بی مورد شوهر به خیانت همسر، می تواند دلیلی محکم برای تقاضای طلاق زن در دادگاه باشد؟

بی تردید زندگی با شوهری که به بیماری شکاکیت مبتلا است، ممکن است زندگی بسیار دشواری را برای همسر خود فراهم آورد. تصور نمایید به یک مهمانی که سال ها انتظارش را می کشیدید دعوت شده ای، به امید آن که لحظه های لذت بخشی و شادی را در جوار دوستانتان بگذرانید و راهی این مهمانی می شوید اما پس از گذشت لحظاتی متوجه می گردید که شوهرتان مدام شما را زیر نظر داشته و به شکل غیر عادی نسبت به تمامی حرکات و رفتارهای شما واکنش خاصی نشان می دهد.

تمامی این رفتارهای غیر منتظره و بیمارگونه موجب می شوند تا احساساتی نظیر یاس، سرشکستگی و ناامیدی در شما بوجود آید و این فشارها در طول زمان، سرانجام شما را برای طح دعوای طلاق و جدایی از او مصمم مینماید.

طلاق

آیا امکان دارد که دادگاه، شک مرد به زنش را مورد تحقیق و بررسی قرار دهد و نهایتا به بدبینی مرد حق بدهد؟

در خصوص زندگی با همسر بدبین و ایجاد حق طلاق برای زوجه، گفتنی های فراوانی است. اما مقایسه این نکته که بدبینی و شکاکیت در میان مردان بیشتر است یا زنان کمی اظهار نظر در این مورد پیچیده و سخت است. زیرا هر یک زوجین قادر هستند به نوعی به این بیماری دچار گردند.

کاملا مسلم است اگر هر یک از زن و مرد چنین منشی را داشته باشد طرف دیگر باید خود را برای یک مبارزه بسیار دشوار آماده کند.

مشکل اینجا است که اغلب افراد از رویارویی با چنین معزلات و مشکلات رفتاری واهمه دارند و در همان وهله اول طرح دعوا و شکایت به دادگاه را بر مدارا یا حل مشکل ترجیح می دهند. زیرا اغلب زوجین معتقد هستند که زندگی با افراد شکاک اصلا ساده نیست و این زوج ها هر رفتاری از سوی همسر خود را راهی برای خیانت قلمداد می کنند.

یکی از اصلی ترین دلایل تراکم پرونده ها در دادگاه های خانواده به دلیل مسائلی از جمله زندگی با شوهران شکاک و حق طلاق زوجه می باشد. در برخی مواقع این موضوع که دلایل شکاکیت زوجه نتواند برای دادگاه ها قانع کننده باشد، نگرانی هایی را در بین خانم ها ایجاد نموده است.

واقعیت امر این نکته است که با مراجعه زن به دادگاه و طرح شکوائیه با موضوع طلاق به دلیل شک و بدبینی شوهر، قاضی دادگاه در ابتدای امر، این موضوع را مورد بررسی و تحقیق قرار خواهد داد که واقعا زوجه علت اصلی شک و بدبینی شوهر خود است یا خیر. برای چنین ارزیابی و تحقیقاتی ضروری است که حتما دفاعیات شوهر را نیز استماع نماید.

در صورتی که شوهر بتواند دلایل قانع کننده ای مبنی بر عدم بدگمانی نسبت به زوجه خود را به قاضی دادگاه ارائه دهد، قاضی پرونده مطمئنا قرار رد دعوا در این خصوص صادر خواهد کرد.

آیا ممکن است بدبین بودن مرد را به بیماری های وسواس عصبی مرد در دادگاه نسبت داد؟

بی تردید هر گونه بدگمانی و شک که بدون ارائه سند و مدرک باشد یک نوع بیماری وسواس عصبی برای فرد به حساب می آید.

به گفته بسیاری از پزشکان و متخصصان حوزه روان شناسی، شکاکیت دلیل و سرچشمه بسیاری از بیماری ها عصبی و روانی است و شخص بدبین و شکاک بیشتر از سایر اشخاص به وسواس فکری دچار می شود.

بنابراین شخص شکاک همواره با انتخاب تنهایی، انزوا و گوشه گیری از نشاط و شادی روحی بی نصیب می ماند. این بیماری ممکن است تا جایی پیش برود که فرد بیمار از هر شخصی در زندگی خود گریزان باشد و هر عملی از سوی دوستان و اطرافیانش را به ضرر خود تعبیر نماید.

آیا بدبینی و بیماری شک مرد نسبت به همسرش، حق طلاق با عنوان عسر و حرج را برای زن ایجاد می نماید؟

به منظور جلوگیری از ایجاد مشکلات زناشویی مربوط به اعمال یک جانبه طلاق مرد، مواردی نیز تحت عنوان حق طلاق برای زن از سوی قانون گذار وضع شده است تا در صورت به وجود آمدن برخی از مسائل و مشکلات در زندگی زناشویی، زنان نیز قادر باشند با ارائه دادخواست طلاق به دادگاه به زندگی زناشویی خود پایان دهند.

یکی از این موارد ایجاد حق طلاق برای زن به دلیل در عسر و حرج قرار گرفتن زن به دلیل شکاک بودن شوهر اوست. عسر و حرج به معنای ایجاد سختی، تنگ دستی و مشقت است و قاعده عسر و حرج در قواعد فقهی به معنای عدم انجام تکالیفی است که موجبات سختی و مشقت را برای اشخاص به وجود می آورد.

با تمسک به این قاعده، زنان در جامعه اسلامی قادرند با اثبات بدبینی و شکاکیت شوهر خود و در صورت قرار گرفتن در شرایط عسر و حرج، دادخواست طلاق خود را به محضر دادگاه خانواده ارائه دهند. در صورتی که حاکمیت این موضوع در دادگاه ثابت گردد قاضی می تواند مرد را وادار به طلاق اجباری همسر خود نماید

طلاق

اگر در دادگاه، شوهر دلیل محکمه پسندی برای شک کردن به همسر خود داشته باشد، تکلیف چیست؟

همانگونه که توضیح داده شد، در صورتی که مرد دلیل قانع کننده ای در این خصوص به دادگاه ارائه نماید در این صورت مطمئنا رای صادره به نفع و  مرد رقم خواهد خورد.

چه مراحلی برای صدور حکم طلاق به دلیل شکاکیت مرد نسبت به همسر خود از ناحیه زن باید طی شود؟

اگر شما قصد دارید به صورت یک طرفه از شوهر خود جدا شوید به هیچ عنوان بدون وکیل این کار مهم را انجام ندهید چون راهی بسیار دشواری در پیش خواهید داشت، مخصوصا هنگامی که مرد منکر بدبینی و جدا شدن از همسرش باشد و این مهم آسان نخواهد شد مگر با داشتن وکیلی مورد اعتماد و مجرب.

در ادامه شما باید با مراجعه به دفتر خدمات قضایی درشهر مورد اقامت خود، دادخواست طلاق خود را ارائه دهید و حتما باید در دادخواست طلاق خود، علت این درخواست که همان وجود بدبینی و شک شوهر است را در آن قید کند.

مرحله بعدی فرستادن پرونده به دادگاه خانواده است و دادگاه پس از احضار طرفین، به دلایلی که زن به دادگاه ارائه داده توجه کرده و پس از انجام بررسی های لازم و عندالزوم احضار زوج در آخر رای خود را صادر خواهد کرد.

این امر پایان کار نخواهد بود و معمولا در بیشتر مواقع این رای مورد اعتراض قرار خواهد گرفت و در مهلتی 20 روزه در صورت اعتراض، به دادگاه تجدید نظر استان ارسال خواهد شد و رای قطعی آن جا صادر می گردد.

البته اگر بر این باورید که پس از صدور رای از دادگاه تجدید نظر همه چیز به پایان خواهد رسید، باز هم اشتباه می کنید، زیرا این رای قابلیت فرجام خواهی در دیوان عالی کشور را نیز دارد.

به جهت همین موارد طولانی و دشوار می باشد که بدون اعطای وکالت به وکیل، عملا هم زمان و عمر خود را از دست خواهد داد و هم هزینه بالایی باید پرداخت کنید. و در صورت شکست در این پروسه، دیگر زندگی زناشویی آن رنگ و  بوی قبلی را برایتان ندارد و موجب سرخوردگی می گردید.

توجه داشته باشید، حتما در این موارد با وکلای طلاق 24 مشورت نمایید. اثبات شکاکیت زوج، موضوعی بسیار فنی و تخصصی است. در برخی از پرونده های طلاق، لازم است که مسیرهای دیگری، مثلا ابتدا نفقه معوقه یا الزام به تهیه مسکن متناسب شان زوجه یا مطالبه مهریه و غیره را در الویت قرار گیرد.

عبارت عسر و حرج به چه معنایی است و قانون گذار چه مصادیقی برای آن در نظر گرفته است؟

با عنایت به مطالب فوق قانون به صورت کاملا کلی فقط عنوان عسر و حرج را آورده است ولی مصادیق آن را ذکر نکرده به همین خاطر مواردی تمثیلی زیر برای حل این مشکل به کمک قانون گذار آمده است و از مصادیقی می باشد که زوجه می تواند از شوهر خویش طلاق بگیرد:

بیماری صعب العلاج همچون بیماری وسواس فکری یا بدبینی به زوجه

مبتلا شدن مرد به بیماری صعب العلاج روانی یا مسری یا هر عارضه و بیماری که زندگی مشترک را تحت الشعاع قرار دهد، از مصادیق عسر و حرج است و این اذن را به زن می دهد که طلاق خود را از مرد بگیرد. بیماری شکاکیت در مرد نیز از این مصادیق خواهد بود

ترک زندگی خانوادگی

در صورتی که مرد به مدت حداقل 6 ماه متوالی و یا 9 ماه متناوب در مدت یک سال، بدون هیچ عذری، زندگی خود را ترک نماید، این مورد، از مصادیق عسر و حرج بوده و زن می تواند درخواست طلاق کند

اعتیاد

درصورتی که مرد به یکی از مواد مخدر و یا به مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد، به اندازه ای که بر اساس زندگی خانوادگی خدشه ای وارد آورد و خودداری یا عدم امکان الزام وی به ترک آن، از مصادیق عسر و حرج بوده و زوجه می تواند درخواست طلاق یک طرفه را به دادگاه ارائه کند.

البته اگر مرد به تعهد خود مبنی بر ترک اعتیاد عمل نکند و دوباره به مواد مخدر آلوده شود ، زوجه می تواند درخواست طلاق داده و طلاق خود را بدون اذن وی بگیرد .

حکم قطعی

اگر مرد به حبس 5 سال یا بیشتر محکوم گردد، زن قادر است درخواست طلاق بدهد، چون این مورد نیز از موارد عسر و حرج است.

ضرب و شتم

ضرب و شتم یا هر سو رفتار از سوی زوج که به صورت مستمر تکرار شود و عرصه را بر زن تنگ نماید به طوری که بیم ضرر جانی باشد و عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.

البته باید دقت داشت که مواردی که در بالا ذکر شد حصری نیست، یعنی صرفا همین موارد نیست که دادگاه را مجاب خواهد کرد تا زوجه بتواند از دادگاه تقاضای طلاق نماید. زوجه می تواند هرمورد دیگری را به اثبات برساند که البته باعث عسر و حرج شده و دیگر ادامه زندگی بسیار مشقت بار و سخت گردیده است.

طلاق

در طرح دعوا از ناحیه زوجه به دلیل شکاکیت مرد، آیا مهریه نیز قابل مطالبه است؟

مهریه هم در شرع و هم در قانون یکی از حقوق مالی زوجه است و بعد از وقوع عقد نکاح در ذمه شوهر قرار می گیرد و هر وقت که زن درخواست نماید باید به او پرداخت گردد.

اما سوال این است که با تقاضای طلاق از طرف زن، تکلیف مهریه چه خواهد شد؟

در طلاق توافقی زوجین باید بر سر هر چیزی که مورد نزاع آن ها می باشد توافق کنند، مثل مهریه و چنانچه تقاضای طلاق از طرف مرد باشد، باید مهریه را پرداخت کند، اما در مورد طلاق از ناحیه زن مورد کمی پیچیده تر می شود.

در اینجا اگر زن شکاکیت شوهر خود را که یکی از موارد عسر و حرج است را ثابت نماید و دلیلی محکمه پسند برای آن ارائه کند، قادر است هم طلاق بگیرد و هم مهریه خود را طبق حکم دادگاه دریافت نماید.

البته این مورد را نیز باید مدنظر قرار داد که تقاضای طلاق زن به دلیل بدبینی و شکاکیت مرد در زمان عقد و نامزدی، چون زندگی مشترک کماکان شروع نشده، بسیار دشوارتر از حالتی است که طرفین چند سالی با هم در حال زندگی هستند.

با این حال با استفاده مواردی که در بخش های قبلی ذکر شد زن قادر خواهد بود دادگاه  را قانع کند که وی را طلاق دهد و با استفاده از همین حکم، مهریه خود را هم از مرد بگیرد.

معمولا پروسه تقاضای طلاق از طرف زن بسیار طولانی و مشکل است، بنابراین بدون داشتن وکیل به هیچ عنوان اقدام قانونی نکنید. زیرا در اغلب موارد بدون داشتن وکیل و عدم توانایی در اثبات عسر و حرج، فقط وقتتان را هدر خواهید داد و به چیزی نخواهید رسید.

تکلیف نفقه زن در تقاضای طلاق به دلیل بدبینی مرد، چه خواهد شد؟

نفقه زمانی به زن داده می شود که زن به رغم طرح شکایت طلاق به دلیل شکاکیت مرد، همچنان در منزل تدارک دیده شده از جانب مرد زندگی نماید و این زندگی ادامه دار باشد، درصورتی که زن و مرد طلاق بگیرند دیگر مرد عهده دار نفقه همسر سابق خود نخواهد بود.

صرفا در صورتی که طلاق رجعی بوده، یعنی مرد حق رجوع به زندگی زناشویی خود را داشته باشد و با رجوع به زن، طلاق از بین خواهد رفت و زندگی دوباره شروع خواهد شد، در چنین شرایطی زن می تواند در منزل شوهر زندگی کرده و نفقه نیز دریافت کند. اما چنانچه طلاق غیر رجعی باشد نفقه ای به زن تحت هیچ شرایطی تعلق نمی گیرد.

رویه محاکم در واگذاری سرپرستی و حضانت از فرزندان در صورت طلاق زوجه به دلیل بدبینی مرد

طبق قانون حضانت فرزند تا 7 سالگی با مادر است و بعد از 7 سالگی با پدر. صرفا در طلاق توافقی است که دو طرف باید توافق بر سر حضانت فرزند نمایند تا مشکلی در دادگاه پیش نیاید، در غیر این شرایط در طلاق های دیگر حضانت تا 7 سالگی با مادر بوده و بعد از 7 سالگی با پدر، مگر طرف دیگر ثابت کند که طرف دیگر صلاحیت حضانت فرزندان را دارا نیست.

نکته دیگری که در رابطه با حضانت فرزند باید به آن توجه کرد این است که اگر پدر فوت کند ، حضانت طفل با مادر خواهد بود و پدر بزرگ هرچند ولایت دارد اما حضانت کودک را نمی تواند با وجود مادر عهده دار گردد، البته در صورتی که ثابت نماید مادر صلاحیت حضانت فرزند را دارا نمی باشد، می تواند عهده دار حضانت گردد.

براساس ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: در صورتی که در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا ترتیب اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند, اتخاذ نماید.

موارد ذیل را می توان از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین عنوان کرد:

  1. اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
  2. اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار.
  3. تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
  4. ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی که شاید بتوان بیماری شک و بدبینی پدر به فرزندان را نیز جزء این مورد تلقی کرد.
  5. سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدی گری و قاچاق.

طلاق

هزینه های دادرسی دعوای طلاق از ناحیه زوجه به دلیل شکاکیت زوج، به چه میزان است؟

برای رسیدگی به کلیه دعاوی حقوقی و کیفری، نیاز به پرداخت هزینه دادرسی و سایر هزینه‌های مربوط به آن است. در واقع هزینه دادرسی، به هزینه‌هایی اطلاق می‌گردد که توسط نهادهای دولتی و حاکمیتی برای رسیدگی به دعاوی و شکایات متعدد، دریافت می گردد.

لذا رسیدگی به درخواست صرف طلاق به عنوان دعوایی غیرمالی و رسیدگی به سایر حقوق زوجه به عنوان دعوای مالی در محاکم مورد رسیدگی قرار می گیرد و هزینه های دادرسی آن نیز دریافت می گردد.

اگر زوجه درخواست مطالبه حقوق قانونی خود را به دادگاه تقدیم کند، هزینه دادرسی آن را باید مطابق دعاوی مالی پرداخت نماید و در نهایت در صورتی که زوج محکوم به پرداخت آن به همسر خود گردد، زوجه می‌تواند هزینه دادرسی را با عنوان تادیه خسارت و هزینه‌های دادرسی، از دادگاه مطالبه نماید و دادگاه نیز با توجه به مدارک و دلایل مورد استناد زوجه، حکم به پرداخت هزینه‌های دادرسی توسط زوج ، صادر می نماید.

از آن جایی که برای ثبت این گونه شکایات، دادگاه های خانواده صلاحیت رسیدگی دارند، هزینه دادرسی هم با توجه به نحوه دعوایی که به این مراجع ارجاع شده است تعیین می گردد.

اما در مجموع هزینه دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای و هزینه های مرحله اجرا و همچنین تعرفه های حق الوکاله وکیل در صورت اخذ وکیل، هزینه های کارشناسی و هزینه های ثبت شکواییه هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام می گردد. برای اطلاع از تعرفه خدمات قضایی در سال 1400 می توانید به قانون بودجه کشور مراجعه نمایید.

آیا برای طرح دعوای طلاق و اثبات موارد شکاکیت و بدبینی زوج به استفاده از خدمات وکیل نیاز است؟

مکرر در این مقاله اشاره کردیم، مطالبه حقوق قانونی زوجه و طرح دادخواست طلاق با هر عنوانی از ناحیه او، یکی از مسائل بسیار کاربردی و مهم در عقد دائم محسوب می گردد و از اهمیت بالایی برخوردار است.

مطالبه این حقوق قانونی در کنار دعوای طلاق به تقاضای زوجه، دارای قوانین و مقررات خاصی است که اشخاص عادی اطلاعات بسیار اندکی در مورد آن‌ها دارند.

مشاوران و وکلای دادگستری افرادی هستند که در زمینه مسائل حقوقی، دارای بینش، تخصص و آگاهی کاملی بوده و می توانند در رسیدگی به پرونده‌های مربوط به حقوق خانواده، خصوصا موضوعات اشاره شده، گره گشای موکل خود باشند.

اگر می خواهید طرح شکایت شما در خصوص موارد یاد شده به نتیجه مطلوبی برسد و حقوق از دست رفته تان را به دست آورید، به شما توصیه می کنیم که با یک وکیل مجرب در این حوزه حتما مشورت کنید.

اغلب بعضی از مسائل پیش می آید که شاید از نظر شما عادی جلوه کند ولی برعکس، بسیار مهم هستند و می توانند در روند پرونده تاثیر گذار باشند. وکیل با تجربه و صادق می تواند شما را در خصوص موارد یاد شده، آگاه نماید.

طلاق

برای اثبات بدبینی و شکاکیت زوج در طرح دعوی طلاق از سوی زوجه، چه مدارکی باید به همراه داشته باشم؟

برای طرح دعوای طلاق از سوی زوجه و اثبات شکاکیت زوج و نهایتا زنده نمودن حق و حقوق از دست رفته خود، شما باید تمامی مدارک و مستنداتی را که دلالت بر تعلق عسر و حرج به دلیل بدبینی مرد در دوران زندگی زناشویی است با استناد به دلایل قانع کننده به دادگاه ارائه کنید و مطالبه سایر حقوق قانونی خود را نیز با استناد به سنوات زندگی مشترک مطالبه نمایید و آن ها را به همراه دادخواست تقدیمی، حتما ضمیمه پرونده‌ کنید.

اصلی ترین مدارک برای طلاق به درخواست زوجه شامل: اصل سند ازدواج رسمی، شناسنامه، کارت ملی و همچنین در صورتی که توافقاتی بین زوجین انجام پذیرفته و مدارکی دال بر این توافقات وجود دارد باید آن را اگر در روند پرونده تاثیر می گذارد به دادگاه ارائه کنید.

توجه داشته باشید که بر اساس قانون ، برای اثبات هر دعوایی از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند می توان استفاده کرد هر چند علم و آگاهی قضات نیز در بسیاری از پرونده ها بی تاثیر نیست.

مهمتر از هم، انجام یک مشاوره خوب و متناسب با مسیر دعوای پیش بینی شده، می تواند استفاده از ادله و راهکار منطقی تری را برای شما مشخص نماید.

نحوه تنظیم شکایت و پشتیبانی در دعاوی طلاق به چه صورت است؟

مطمئنا مطرح کردن هر شکایتی در زمینه های حقوقی یا کیفری یا اداری، به فراخور خود مستلزم پرداخت هزینه هایی شامل هزینه دادرسی و ثبت شکایت، هزینه های کارشناسی و غیره خواهد بود.

در پرونده ها مختلف دیده شده که شاکی یا خواهان پرونده بعد از پرداخت تمام هزینه های مختلف و ثبت شکواییه، متاسفانه به دلیل نقص در مدارک یا عدم توجه به محتویات پرونده برای ارائه استدلال های قوی چه در مقام دفاع و چه در مقام مطالبه حق، دعوا یا شکایتش با قرار رد مواجه و علاوه بر هدر رفت هزینه، زمان زیادی را نیز صرف فعالیتی بیهوده نموده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا